ဗီတာမင္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားပါ၀င္ၿပီး သုေတသနမ်ားအရ ကိုလက္စထေရာ LDLကို
ေလ်ာ့က်ေစၿပီး HDLကိုျမွင္တင္ေပးသည္။ ဆီးခ်ိဳကိုထိန္းခ်ဳပ္ေပးၿပီး ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္
ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္မ်ားကို ကာကြယ္ေပးသည္။ အမွ်င္ဓာတ္စားသံုးျခင္းသည္
ကင္ဆာေရာဂါကိုကာကြယ္ေပးၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကိုလည္းထိန္းေပးပါသည္။
အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား
ဘိုင္အိုလိုက္ဖ္သည္
ဆရာ၀န္မ်ားေဆး၀ါးကၽြမ္းက်င္သူမ်ား အသိုင္းအ၀ိုင္း၏ လက္ခံျခင္းကိုခံရၿပီး
ဆရာ၀န္မ်ားေဆးေပးရာတြင္ ကိုးကားေသာ ‘Physicians’ Desk Reference PDR 2005 တြင္
မွတ္တမ္းတင္ထားပါသည္။ ေသြးတြင္းကိုလက္ထေရာကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး
ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုတိုးျမင့္ေစသည္။ ႏွံစားပင္မ်ားျဖစ္ေသာ ေျပာင္ဖူး၊ ႏွံစား
ေျပာင္း၊ သေလးစပါး၊ ပဲမ်ားမွ ထုတ္လုပ္ထားၿပီး ေရတြင္ေပ်ာ္၀င္ႏိုင္ေသာ
အမွ်င္ဓာတ္(Solublefiber) ျဖစ္သည္။
အစာလမ္းေၾကာင္းတြင္ျဖစ္ေသာ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ကာကြယ္
ေပးသည္။
အရင္းအျမစ္မွျဖစ္ေသာ အညစ္အေၾကးမ်ားကို တြန္းလွန္ေသာ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊ အီး၊
ေဗတာခဲရိုတင္း၊ ေဆေလနီယမ္ တို႔ပါ၀င္ပါသည္။ ဗီတာမင္ B1, B2, B3, B16, B12,
ဘိုင္အိုဒင္း၊ ေဖာရစ္အက္စစ္၊ ဓာတ္ဆားႏွင့္ သတၳဳဓာတ္တို႔ပါ၀င္သည္။ ခရိုမိတ္ (Chrome
Mate) ဓာတ္ပါ၀င္ၿပီး ေအာက္ဆီဂ်င္ဓာတ္ႏွင့္ ဖိုလီႏိုက္ခိုဒီနိတ္ (ႏိုင္အာစင္ -
ခရိုမီ ယမ္) ျဖစ္ေသာ ခႏၶာကိုယ္မွ အစာစုပ္ယူအားေကာင္းေစေသာ ဓာတ္မ်ားပါ၀င္သည္။
ဘိုင္အိုလိုက္ဖ္တြင္ပါ၀င္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္သည္ ႏွလံုးၾကြက္သားေသြး ျပတ္လပ္မႈကိုေလ်ာ့က်
ေစသည္။
ပါ၀င္ေသာပစၥည္းမ်ား
Guar Gum, Gum Arabic Locust Bean Gum,
Pectin, Oat Fiber, Calcium Carbonate, Beta Gluenan, Ascorbic Acid, Stevia,
Niaclinamide, d-alpha-Tocopher yl Acetate, Zinc Gluconate, Pyridoxine HCI,
Ribflavin, Thiamin HCL, Beta-carotene, Chromium Polynicotinate (Chromemate)
Folic Acidm Biotin, Cyanocobala –min.
သံုးစြဲရန္အညႊန္း
ဘိုင္အိုလိုက္ဖ္တစ္ထုပ္အား
ေရ၃၀၀စီစီတြင္ သမေအာင္ေရာေမႊၿပီး အစာမစားမီ ၅-၁၀မိနစ္အလိုတြင္ ခ်က္ခ်င္းေသာက္ပါ။
သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္၊ ေရေအးတိုႏွင့္ ေဖ်ာ္ေသာက္ ႏိုင္သည္။
အႀကံျပဳခ်က္
ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူမ်ားသံုးစြဲလွ်င္
သၾကားဓာတ္ေလာင္ကၽြမ္းမႈကို ပိုမိုျမွင့္တင္ေပးသည္။ ကေလး၊
ကိုယ္၀န္ရွိအမ်ိဳးသမီးႏွင့္ ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ား ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့ရန္ မသံုး
စြဲသင့္ပါ။ ဆီးခ်ိဳႏွင့္ ကိုလက္စထေရာျမင့္သူမ်ား အေနျဖင့္ဆရာ၀န္ညႊန္ၾကားခ်က္အရ
ေဆးေသာက္ေနပါက ေဆးမရပ္သင့္ပါ။ ေဆးမေသာက္ေသာ အခ်ိန္တြင္သာေသာက္သင့္ သည္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိသူမ်ားအေနျဖင့္ ေသာက္ၿပီး၂-၄ပတ္အၾကာတြင္ ဆရာ၀န္ျဖင့္ေသြးစစ္ေဆးကာ
သၾကားဓာတ္ေလ်ာ့က်ပါက ဆီးခ်ိဳေဆးေလ်ာ့ေသာက္သင့္သည္။ ကိုလက္စ ထေရာရွိသူမ်ားအေနျဖင့္
၄-၈ပတ္အၾကာတြင္ ဆရာ၀န္ျဖင့္ေသြးစစ္ေဆးကာ ကိုလက္စထေရာေလ်ာ့က်ပါက
ေဆးေလ်ာ့ေသာက္သင့္သည္။ အမွ်င္ဓာတ္ကိုစားၿပီး ေရကိုလည္းမ်ား မ်ားေသာက္သင့္သည္။
ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါရွိသူႏွင့္ အူတြန္႔ (အူက်ဳံ႕)
ေရာဂါရွိသူမ်ားမသံုးစြဲသင့္ပါ။
No comments:
Post a Comment
Note: Only a member of this blog may post a comment.